Yaşam

Büyük Giza Piramidi içinde keşfedilen örtülü bir koridor

Mısır’da yetkililer, Giza kentindeki Büyük Giza Piramidi’nin ana girişinin üzerinde gizli bir koridor keşfettiklerini açıkladılar.

9 metre uzunluğunda ve 2.1 metre genişliğindeki koridor endoskopik kameralarla görüntülendi.

Yetkililer, koridorun piramidin şu anda keşfedilmemiş başka bir odasına çıkabileceğini veya piramidin girişindeki baskıyı azaltmak için inşa edildiğini söylediler.

Koridor ilk olarak 2016 yılında muografi adı verilen bir görüntüleme tekniği kullanılarak tespit edildi.

ScanPyramids Projesi’ndeki bilim adamlarından oluşan bir ekip, taşların kısmen emebileceği bir tür kozmik ışın olan müon parçacıklarının piramide nasıl girdiğini analiz ederek piramidin içindeki yoğunluk değişikliklerini gözlemledi.

Taşın özelliğini bozmayan bu teknikle Büyük Piramit’in kuzey yüzünün arkasında ve ana girişin yaklaşık 7 metre yukarısında şerit taş yapının olduğu bir alanda boş bir alan bulundu.

keşifte 6 mm. Geniş endoskop kamera kullanıldı. Diğer testler önceden radar ve ultrason ile yapıldı.

Ortaya çıkan görüntüler Perşembe günü piramidin yanında düzenlenen bir basın toplantısında kamuoyuna açıklandı. Görüntülere göre, koridorun kabaca yontulmuş taş bloklardan yapılmış duvarları ve tonozlu bir taş tavanı vardı.

Mısır’ın Kadim Kültürel Mirasını Koruma Yüksek Kurulu Başkanı Mustafa Veziri, koridorun altında veya sonunda ne olduğunu bulmak için taramaya devam edeceklerini söyledi.

146 metre yüksekliğindeki Büyük Piramit, MÖ 2609’dan MÖ 2584’e kadar dördüncü hanedan döneminde hüküm süren firavun Khufu veya Cheops tarafından Giza platosunda inşa edildi.

Dünyanın en büyük ve en eski yapılarından biri olmasına rağmen, piramidin nasıl inşa edildiği konusunda hala bir fikir birliği yoktur.

Mısırlı arkeolog Zahi Hawass, koridorun “büyük bir keşif” olduğunu söyleyerek, piramidin içinde Cheops’un mezar odasının hala var olup olmadığını anlamanın da değerli olduğunu vurguladı.

KAYNAK: BBC İNGİLİZCE

refahiyehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu