Sağlık

İngiltere’de İlk Kez 3 Anne-Babadan Doğan Bebek!

İçeriğimizde İngiltere’de ilk kez 3 ebeveynli bir bebeğe yer verdik. Bu, anneden geçen bazı genetik bozuklukların önüne geçebilecek ve sağlık sorunlarıyla dünyaya gelen bebeklerin önüne geçebilecek devrim niteliğinde bir gelişmedir.

Kaynak:https://www.theguardian.com/science/2…

İngiltere’de ilk kez üç kişinin DNA’sına sahip bir bebek dünyaya geldi.

Doktorlara göre bu, çocukların tedavisi olmayan hastalıkları kalıtsal olarak almasını engelleyebilecek bir tekniktir.

Mitokondriyal donasyon olarak bilinen teknik, annelerinin taşıdığı ve çocuklarına geçmesi beklenen zararlı mutasyonlardan arınmış IVF embriyoları oluşturmak için sağlıklı kadın donörlerin yumurtalarından alınan dokuları kullanır.

Bu durumda, bebek DNA’sının çoğunu ebeveynlerden ve yaklaşık %0,1’ini donörden alacaktır.

Bebeklerdeki DNA’nın %99,8’den fazlası anne ve babadan gelse de bu sürece “üç ebeveynli bebekler” adı verilmiştir.

İngiltere’de Newcastle Doğurganlık Merkezi’ndeki doktorlar tarafından başlatılan çalışma, mutasyona uğramış mitokondriye sahip kadınların genetik kusurlarını başkalarına aktarma riski olmadan bebek sahibi olmalarını hedefliyordu.

İnsanlar tüm mitokondrilerini annelerinden alırlar, bu nedenle mitokondride rastgele bir savurganlık mutasyonu bir bayanın sahip olduğu tüm çocukları etkileyebilir.

Bazı bebekler, mutasyona uğramış mitokondrilerin yalnızca küçük bir kısmını aldıkları için sağlıklı doğarlar.

Ancak azınlıkta olmayan diğer bebekler çok daha fazlasını miras alabilir ve önemli, ilerleyici ve çoğu zaman ölümcül hastalıklar geliştirebilir. Neredeyse her 6.000 bebekten biri mitokondriyal bozukluklardan etkilenir.

Newcastle kliniğindeki doktorlar, bazı bilgilerin hasta mahremiyetini tehlikeye atacağı gerekçesiyle söz konusu doğumun ayrıntılarını açıklamadı.

Ancak süreçle ilgili bazı bilgiler verdi.

İlk olarak, babadan alınan sperm, etkilenen anneden ve sağlıklı bir kadın donörden alınan yumurtaları döllemek için kullanılır.

Vericinin yumurtasından alınan genetik materyal, çiftin döllenmiş yumurtasıyla değiştirilir. Ortaya çıkan yumurta, her iki ebeveynden de tam bir kromozom setine sahiptir, ancak annenin hatalı mitokondrisi yerine donörün sağlıklı mitokondrisini taşır. Bu daha sonra rahim içine implante edilir.

Tamamen risksiz olduğu söylenemeyen işlemle ilgili araştırmalar halen devam ediyor.

haber-evren.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu