Teknoloji

Trafikteki TOGG sayısını açıklayan Bakan Kacır, yeni model için tarih verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan ‘Hafta Sonu’ programında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Bugün trafikte bini aşkın değiştirBir modelin bulunmadığını belirten Bakan Kacır, sedan modeli için de tarih verdi.

TRAFİKTEKİ TOGG SAYISI

Bakan Kacır, “Bugün Türkiye yollarında binden fazla TOGG seyahat ediyor. Bu sayı artacak. 2023’te 23 binden fazla TOGG yollarda olacak. TOGG birden fazla otomobil. Şarj istasyonları yaygınlaşmadan elektrikli araçların yaygınlaşması mümkün değil. Yeni bir pazar kuruluyor. 81 ilde şarj istasyonu kurmak için çalışmalara başladık. 81 ilde şarj istasyonu sayısı 1780’i geçecek.” .

SEDAN MODELİNİN TARİHİ

Bakan Kacır açıklamasının devamında TOGG’un sedan modelinin 2024 yılında çıkacağını belirterek, “2024 sonunda C sınıfı bir sedan araç çıkacak. Bunu B sınıfı bir araç takip edecek. 1 buçuk ila 2 yılda bir yeni modeller piyasaya sürülecek. İhracat çok önemli. Bir fabrikadan bahsediyoruz ama o fabrikanın arkasında 100 fabrika var.

Bakan Kacır’ın açıklamalarından öne çıkanlar;

“TOGG’u değerli kılan milli bir marka olması. Kritik teknolojilerde tam bağımsız olmalıyız. Elektrikli araçlar yaygınlaşacak. Sürücüsüz otomobillerden bahsedeceğiz. Türkiye elektrikli araçların öncüsü olmalı. Otomotiv sektörü büyük bir dönüşüm geçiriyor. Elektrikli otomobiller yeni bir fırsat penceresi.

YEŞİL TEKNOLOJİ

Paris Anlaşmasını imzaladık. Elektrikli araçlar çok değerli. Milli elektrikli treni de kendi imkanlarımızla üretiyoruz. Türkiye’nin elektrikli gemi üretiminde de imkanları var. Şu anda dünyadaki en ucuz dönüşümü bulabileceğiniz alan yeşil teknolojidir. Küresel ısınmanın etkilerini görüyoruz. Bununla ilgili işbirliği yapmak için küresel çabalar gösteriliyor. Bu alanda ödevlerimizi iyi yaparsak finansman kaynağı olur. Yeşil dönüşüm artık en önemli öncelik.

Küresel yatırımda ev sahibi ülkeyiz. Otomotiv üretiminde yeni müjdeler vereceğiz. Volkswagen’in fabrika projesini iptal etme kararı siyasiydi. Kapımız açık ama başka firmalarla da görüşme halindeyiz. Diğer markalarla masadayız. Avrupa markaları var, Uzak Asya markaları var. Togg’un başarısı büyük ilgi gördü.

“TÜRKİYE ÜRETEREK GELİŞMEYİ TERCİH ETTİ”

Kuracağımız pil fabrikasında da pil üreteceğiz. Bu pil fabrikasını tanıttık. Türkiye bu sektörün ilgi odağı. Türkiye’de insan kaynakları çok uzmanlaşmış, insanlarımızın verimliliği çok yüksek. Kültürel bir yaklaşımımız da var; İnandığımız şeye sahip çıkıyoruz. Salgınla birlikte üretimdeki paradigma değişti. Türkiye üreterek gelişmeyi seçti.

MİLLİ VE YERLİ ÇİP

Bu pandemide herkesin ilgi odağı olmaya başladı. Otomotiv bölümünde çip olmaması… Bugün bir arabada binden fazla çip var. Küresel pazar çok hızlı büyüyor. Gösterilen bu çip Türkiye’den. Bu çipin kg değeri ise 3888 bin dolar. Çok değerli.

“KATAR İLE ÇİP ÜSÜ KURACAĞIZ”

Uluslararası bir anlaşma imzaladık. Katar ile yeni bir çip üssü kuracağız. Bu önemli bir adımdır. Yeni bir biz Türkiye’ye kazanımlar getirecektir. Çip sektöründe milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var. O yüzden çok değerli görüşmelerimiz oluyor. Dünyada rekabet var. Chip yatırımını rekabetçi hale getirmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu bizzat takip ediyor. Tasarım yeteneğimizi de geliştirmeliyiz. Türkiye’deki Teknopark sayısı 90’ı geçti. Türkiye’deki teknoparkları yaygınlaştırdık. Teknoparklara daha fazla yatırım yapacağız. Tekonofestlerde teknoloji yarışmaları düzenliyoruz. 1 milyon genç yarıştı. Bu muazzam bir büyüme. Türkiye kendi teknoloji geliştirme modelini oluşturmuştur. Selçuk Bey, Türk gençliği için bir rol modeldir. Sorumlu olması Teknofest’lere olan ilgiyi artırdı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu